Skip to content

Water besparen: 5 redenen om er mee te starten

Water besparen: 5 redenen om er mee te starten
Wart Vuijk
4 februari
23:25

Water (besparen) is voor iedereen!

Water is een van de belangrijkste substanties op aarde, zonder water is er namelijk geen leven mogelijk op aarde. Er is heel veel water op aarde (zelfs meer water dan land), alleen is slechts een beperkt deel daarvan ook drinkbaar. Meeste recente schattingen geven aan dat 99% van water gevonden op aarde niet bruikbaar is voor levende wezens. Het gedeelte van het water wat wel bruikbaar is, moet de aarde delen met de miljarden levende wezens. Onnodig verbruik van water is dus uit den boze. Dus met water besparen maak je de wereld een betere plek!

5 redenen

We zetten hier 5 redenen neer waarom je water zou moeten besparen.

1. Betere Wereld

De Verenigde Naties, met 193 lidstaten, heeft aangegeven van 2015 tot 2030 te werken aan 17 “Sustainable Development Goals”. Deze worden ook wel SDG’s genoemd. Deze 17 SDG’s hebben als doel om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. 5 van de 17 SDG’s hebben een indirecte of directe link met water en waterbesparing, nl[1].
               3. Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden
               6. Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen
               11. Maak steden veilig, veerkrachtig en duurzaam
               12. Duurzame consumptie en productie
               15. Beschermen van ecosystemen, bossen en biodiversiteit

In veel van deze SDG’s wordt er gesproken over het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van water. Daarnaast is belangrijk dat dat de hygiëne in water omhoog gaat. Wij geloven in deze SDG’s. Dus werken we daar graag mee aan het besparen van water om zo een betere wereld voor iedereen te krijgen. Jij toch ook?

2. Waterschaarste voorkomen

Elke zomer melden verschillende waterleveranciers dat zij aan hun grens zitten van wat ze kunnen leveren, zo ook dit jaar[2]. Dat dit gebeurt heeft meerdere oorzaken, zoals: warmere zomers, meer inwoners, maar ook door het productie proces van ons drinkwater. Dit hebben we eerder uitgelegd in de blog over wat drinkwater is en hoe dit wordt gemaakt. De opslag van drinkwater gebeurt in reinwaterkelders. Deze zijn niet flexibel op- of af te schalen. Onverwachte pieken, zoals afgelopen jaar mede door meer vakantiegangers in eigen land, zorgt er voor dat de bodem in zicht komt.

Op het moment dat er daadwerkelijk schaarste optreedt, kan dit ook een negatief effect hebben op uw bedrijf. Op het moment dat er geen water uit de kraan komt, kunnen bepaalde fabrieken stil komen te liggen, kan de landbouw geen water meer gebruiken om gewassen te besproeien, of wordt het kantoor niet meer leefbaar. Kortom, iets wat iedereen te allen tijde wil voorkomen.

3. CO2 uitstoot verminderen

Elke liter water wordt opgepompt, gereinigd, gepompt richting jouw bedrijf / instelling / huis, verbruikt, opgevangen en teruggepompt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dan begint dit weer opnieuw. Al deze werkzaamheden zorgen voor een CO2 uitstoot. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat 1 liter drinkwater in Nederland zorgt voor een uitstoot van 0,3 gram CO2 uitstoot[3]. Dat klinkt niet veel, echter verbruikt een gemiddeld persoon in Nederland ongeveer 133 liter per dag[4], dus 487.640 liter per jaar. Dat betekent dat 1 persoon gemiddeld 146 kilo CO2 uitstoot per jaar, alleen voor water. Dat komt overeen met 7 keer op en neer rijden tussen Rotterdam en Amsterdam met een gemiddelde auto. Toch fijn om zoiets te verminderen, want daarmee strijden we ook tegen de opwarming van de aarde.

4. Betere kansen bij jouw klant

Steeds meer consumenten, en ook bedrijven, vinden het belangrijk dat het bedrijf waar ze kopen rekening houdt met het milieu. Volgens een onderzoek van B-Open[5] steeg in 1 jaar het aantal consumenten dat let op duurzaamheid bij een aankoop van 46% naar 53%! Daarnaast zijn klanten ook steeds meer bereid om meer te betalen voor een duurzaam product (28% in 2014 en 38% in 2019). Kortom, een grote kans voor jouw bedrijf!

Om te starten met duurzaamheid zijn er verschillende certificaten (BREEAMGPRLEED) te verkrijgen om aan te tonen waar jouw bedrijf op dit moment staat, en waar nog een verbetering te behalen valt. Zo streef jij én een betere wereld na, én werk je aan een duurzame reputatie.

5. Economisch

Zoals iedereen weet, is water een verbruiksproduct, oftewel: je betaalt per verbruikseenheid. De verbruikseenheid in Nederland is vaak m(1.000 liter). Voor één m(1.000 liter) betaal je in Nederland gemiddeld €0,98 (bron). Dit bespaar je uit en dus kan een investering in waterbesparing niet alleen goed voor de wereld zijn, maar ook voor de portemonnee

Conclusie

Water besparing is een “hot topic”, ook in deze tijden. Duurzamer worden we allemaal, de vraag is alleen wanneer jij hiermee start!

Interesse om samen te kijken naar duurzame oplossingen in uw sanitaire ruimte? Bekijk onze oplossingen of neem contact met ons op!

Bereken hier jouw water besparing

Lees meer over 

Waterbesparing