Skip to content

Water besparen: 3 manieren om dit te doen

Waterbesparen: 3 manieren om het te doen
Marco Bosman
1 juni
09:28

Water is een kostbare grondstof, en met de droogte van de laatste tijd is het weer een belangrijker topic dan ooit. Elk jaar komen er weer verschillende maatregelen op, van regenwater, tot het niet sproeien van je tuin.

Maar waar gaat al dat water nou heen? In Nederland verbruiken we jaarlijks 1200 miljard liter water. Een van de grootverbruikers is het toilet, met meer dan 20% van al het water.

Dat betekent dat we in Nederland maar liefst 240 miljard liter water per jaar door het toilet spoelen.

Nu weten we ook al dat een spoeling heel onhygienisch is (“Sneeze Effect”).

We weten dus dat:

  1. Er een watertekort is
  2. Er heel veel water door het toilet heen gaat
  3. Een spoeling heel onhygiënisch is

Dat kan dus beter. Maar wat zijn de mogelijkheden?

1. Waterloze Urinoirs: water besparen én meer hygiëne

Traditionele urinoirs verbruiken gemiddeld 5 liter water voor het doorspoelen. Daarnaast treedt ook het Sneeze Effect op. Kortom, alles zit onder de bacteriën na het spoelen van het toilet.
Waterloze urinoirs spoelen helemaal niet. Door gebruik te maken van slim ontworpen geurafsluiters en biologische reiniger zorgen deze urinoirs voor effectieve afvoer van de urine. Zonder water en met een betere hygiëne.

Een kleine verandering, met een grote impact. Gemiddeld bespaart 1 watervrije urinoir 100.000 liter water per jaar. Benieuwd hoe je dit kan inzetten? Lees op onze pagina’s over de watervrije urinoirs.

2. Vacuümtoiletten: slimme toiletten met 90% waterbesparing.

Vacuümtoiletten worden sinds lange tijd ingezet in (cruise)schepen. Ook in vliegtuigen wordt dit gebruikt. Maar ook in gebouwen wordt dit steeds vaker geinstalleerd. Zo zijn er in hele wijken (Sneek, Gent, Helsingborg, etc) vacuüm installaties aangelegd, maar ook in kantoorgebouwen en appartementencomplexen.

In tegenstelling tot conventionele toiletten, die vertrouwen op zwaartekracht en grote hoeveelheden water voor het doorspoelen, maken vacuümtoiletten gebruik van een compleet andere aanpak. Door een vacuüm te creëren in de afvoerleiding gebruiken deze toiletten zuigkracht om alles verder te krijgen. Vacuümtoiletten kunnen het waterverbruik met wel 90% verminderen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor zowel woongebouwen als commerciële panden. Lees hier meer over onze vacuüm toiletsystemen

3. Waterbesparende Kranen: Simpel maar Effectief

Sanitaire ruimtes zijn niet compleet zonder kranen, en hun gebruik is verantwoordelijk voor een 8% van het totale waterverbruik in Nederland. Waterbesparende kranen zijn ontwikkeld met als doel waterverspilling te verminderen zonder concessies te doen aan functionaliteit of gemak. Deze kranen zijn uitgerust met technologie die zorgt dat water harder uit de kraan komt door het te mengen met lucht, én door rond te draaien. Door waterbesparende kranen te implementeren in openbare voorzieningen, commerciële ruimtes en zelfs woongebouwen kan het waterverbruik aanzienlijk verminderen. Hier vind je meer info over onze super water besparende kranen.

Het Grotere Effect: Meer dan waterbesparing! 

Het implementeren van waterbesparende maatregelen in sanitaire ruimtes gaat verder dan alleen waterbesparing; het heeft ook bredere milieugevolgen. Door het waterverbruik te verminderen, kan Nederland de energievraag voor waterzuivering verlagen, wat resulteert in lagere koolstofemissies.

Bovendien verminderen waterloze urinoirs en vacuümtoiletten de belasting op rioleringssystemen, waardoor de noodzaak voor uitgebreide infrastructuurupgrades wordt verminderd. Dit verlaagt op zijn beurt kosten en milieu-impact die gepaard gaan met het uitbreiden en onderhouden van rioleringsnetwerken.

Jouw taak

Benieuwd wat jij als bedrijf of persoon kan doen? Maak gebruik van onze waterbesparing calculator. Hier zie je meteen hoeveel water, CO2 én geld je kan besparen.

Wil je een uitgebreidere uiteenzetting? Klik dan op meer informatie na het invullen van de calculator

Bereken hier jouw water besparing

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
BESPARINGSCALCULATOR
Benieuwd naar jou besparingsmogelijkheid? Klik op de button en vul je in
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Heb je een promotiecode?
Promocode Verberg Toon

Lees meer over 

Waterbesparing