Skip to content

Waarom is drinkwater een probleem in Nederland?

Waarom drinkwater een probleem is
Roderick Standaart
1 februari
07:00

Elke zomer zien we de berichten voorbij komen dat het niet goed gaat met de drinkwater voorziening. 

Nu het afgelopen jaar het natste jaar is sinds 1906 (begin van de metingen), zou je verwachten dat drinkwater in 2024 een kleiner probleem is. Helaas is het tegendeel waar. In deze blog neem ik je mee in de stand van drinkwater in 2024.

Waarom is drinkwater een probleem in Nederland?

Dit komt voornamelijk door het productieproces van drinkwater. Dit heeft mijn collega Wart in dit artikel eerder uitgelegd.  Drinkwater is water wat uit de grond of uit oppervlakte water komt, gezuiverd wordt en uiteindelijk uit de kraan komt. 

Door verschillende trends in de maatschappij is vraag naar water enorm gestegen. Denk aan economische groei, klimaatverandering en de bevolkingsgroei van de afgelopen jaar.  Als je het laatste als voorbeeld neemt: er zijn op dit moment van schrijven 17.957.171  Nederlanders. Dit zijn 1.847.171 meer mensen dan in 2000 (CBS). Al deze mensen gebruiken per persoon 129 liter (CBS), wat al zorgt voor een enorme stijging van 86 miljard liter drinkwater per jaar. Dat is op onze huidige verbruik van 1200 miljard een behoorlijk verschil. 

Hoe staat het er voor in 2024

Eerlijkheidshalve, niet zo best. Het is pas februari en er zijn al meerdere berichten naar buiten gekomen dat het niet zo goed gaat. 

Ik neem je mee door een aantal voorbeelden

West Brabant

In West Brabant zijn de drinkwaterreserves op (Brabant Water). Redenen die gegeven worden zijn de groeiende economie en de groeiende bevolking. Ook het feit dat een nieuwe drinkwaterbron niet gemakkelijk ite gebruiken is (door vergunningen, maar ook bouwtijd , onderzoek, etc..) leidt tot het feit dat het code rood is voor Brabant Water in dit gebied.

Gelderland

Woningbouwplannen & Drinkwatervoorziening
De problemen omtrent woningbouw en drinkwatervoorziening. Klik voor vergroting

In het oosten van het land zijn er al langere tijd grotere problemen. In het nieuwsbericht van Omroep Gelderland gaat het specifiek over de Achterhoek. Bedrijven én huishoudens krijgen de komende jaren te maken met een tekort, als actie uitblijft. Er zijn al meerdere bedrijven die te horen hebben gekregen dat er onvoldoende drinkwater beschikbaar is voor bedrijfsprocessen. Ook huizenbouw komt in de problemen.  

Naast deze twee voorbeelden zie je dit ook in andere regio’s, wat te zien is in de kaart hieronder. (Tekst gaat door onder de foto)

Inspectie Leefomgeving en Transport

Ook de ILT heeft aangegeven dat drinkwater steeds schaarser wordt. Er ontstaat een structureel tekort vanaf 2030 als we geen actie ondernemen. Groot probleem is de moeizame vergunningstrajecten waardoor de reserves niet op peil gehouden kunnen worden. 

Gevolgen

Deze berichten duiden op een groot tekort en grote problemen. Maar waar gaan we deze problemen in merken? Een belangrijk gevolg is dat de grondwaterstand lager wordt. Hier komen problemen met de biodiversiteit, problemen met dijken, maar ook economische schade. 

Zo voorspelt klimaat-econoom Anne Nobel van Rabobank dat de waterprijs hierdoor gaat stijgen. Nederland zit relatief laag als het wordt vergeleken met landen in Noord-West Europa, maar de prijs is sinds 2022 onafgebroken aan het stijgen. Dat komt ook omdat Nederland nu al een grotere waterstress ervaart. Na België, Frankrijk en Duitsland staat Nederland op de vierde plek gebaseerd op de waterstress index 

Oplossingen

Kunnen we deze gevolgen ook voorkomen? Ja, dit is zeker mogelijk. Wat zijn de mogelijkheden dan:

 1.  Meer drinkwater produceren
  Klinkt makkelijk, maar zorgt wel voor veel uitdagingen zoals ook geschetst wordt in het artikel van ILT. Naast de tijd om faciliteiten te bouwen die drinkwater kunnen oppompen en zuiveren, is er ook tijd nodig voor onderzoek. Bovendien spelen er meerdere belangen om water.
 2. Alternatieve bronnen gebruiken
  Dit wordt op dit moment onderzocht.
  1.  Zout water
   Je kan bijvoorbeeld zout water gaan omzetten in zoet water.  Dit wordt al gebruikt in de wereld (denk bijvoorbeeld aan Curacao), maar kost nog wel veel energie.
  2. Regenwater
   Ook regenwater is te gebruiken. Dit kan op grote schaal, zoals bijvoorbeeld bij een van onze klanten Sparta dat gebeurt door het systeem van Field Factors. Het kan ook op kleine schaal. Het nadeel van individuele systemen is dat het moeilijk toepasbaar is in bestaande huizen, omdat er een nieuw leidingsysteem vereist is. Dit is niet altijd mogelijk, en ook vrij kostbaar.  BOvendien is het milieuvoordeel volgens Milieucentraal vrij bepert
 3.  Water besparen
  De gemakkelijkste optie. Waarom is dat? Omdat kleine handelingen al het verschil maken, en omdat simpele aanpassingen ook een groot verschil kunnen maken.

  Wij richten met biocompact precies daarop. Hier in het kort de voordelen daarvan? 
  Onze watervrije urinoirs vereisen geen aanpassingen aan het leidingwerk, en zijn dus zowel in de bestaande als de nieuwbouw te regelen. Onze grootstste waterbespaarder is McDonald’s, met meer dan 60 miljoen liter drinkwater per jaar door het gebruik van onze watervrije urinoirs.

  Onze waterbesparende toiletten besparen 50% drinkwater door een nieuwe spoeltechnologie toe te passen. Dat kan zonder de 110 mm afvoerbuis aan te passen.

  Onze waterbesparende kranen besparen tot wel 90% water, door water en lucht te combineren. Ook hier is geen grote infrastructurele aanpassing voor nodig

  Ga je voor nieuwbouw? Kijk dan eens naar ons vacuüm toiletsysteem. Met slechts 0,8 liter spoelen, betekent een vermindering van wel 90% op je toiletwater verbruik. 

Bereken hier jouw water besparing

Lees meer over 

Waterbesparing