Skip to content

Vacuüm toilet: wat is het en hoe werkt het?

Vacuum Toiletten
Ed Standaart
18 juli
08:05

De weg naar een duurzamere wereld begint met veranderingen in ons dagelijks (bedrijfs)leven. Een van die veranderingen ligt binnen handbereik: het vacuüm toilet systeem. Bij biocompact vertellen we je graag over dit innovatieve systeem. In dit artikel ontdek je hoe het werkt en hoe het bijdraagt aan waterbesparing en een duurzamere toekomst.

Wat is een vacuüm toilet systeem?

Het vacuüm toiletsysteem is een innovatieve oplossing die ontworpen is om waterverbruik te verminderen zonder daarbij in te leveren op comfort en hygiëne. Het systeem werkt op basis van luchtdruk, vandaar de naam ‘vacuüm toiletsysteem’. Hierdoor is er slechts een fractie van het water nodig dat traditionele toiletsystemen gebruiken.

Vacuüm toiletten worden al tientallen jaren toegepast in schepen en vliegtuigen. Zo verspillen ze geen water, er kan namelijk niet te veel water meegenomen worden aan boord.

Daarnaast wordt het ook steeds vaker toegepast in gebouwen, woningen en appartementen. Zo’n 20% van drinkwater wordt namelijk gebruikt om het toilet door te spoelen. Naast dat dat niet duurzaam is, is het ook erg onhygiënisch. Met vacuüm toiletsystemen brengen we dat percentage naar beneden.

Spoelknop Vacuüm Toilet

Als laatste wordt het steeds vaker gebruikt in mobiele sanitair voor grote evenementen. De grootste evenementen werken al jaren met vacuüm. Denk aan: Lowlands, Zwarte CrossRock Werchter en Tomorrowlands. Zo voorkomen ze dat hun 50.000+ bezoekers enorm veel water verbruiken, en hoeven zij dit ook niet af te voeren. 

Hoe werkt een vacuüm toilet systeem

Het systeem gebruikt dus luchtdruk om afvalwater uit toiletten, douches en wastafels af te voeren. Hoe werkt dat nu precies? Eigenlijk begint het bij de leidingen en de toiletten. Deze zijn luchtdicht en aangesloten aan een vacuümpomp. Dit kan omdat het toilet een klep bevat, die dicht zit. Deze zie je niet zitten.

Overzicht van een vacuüm toiletsysteem installatie

Zo kan de vacuümpomp een vacuüm in de leiding creëren. Op het moment dat iemand doorspoelt, gaat deklep in het toilet open. Er is dan een verschil van luchtdruk. Zo ontstaat er zuigkracht en wordt het water met de hele boodschap de leiding in gezogen. In de pomp wordt het pakket vermalen en vervolgens naar het riool gepompt. Maar het kan ook naar een opslagtank, biogas- of zuiveringsinstallatie, of een mobiele tank!

Hierdoor is er slechts 0,8 liter water nodig!

Een duurzame toekomst in het vizier

Het vacuüm toiletsysteem is een vernieuwende, duurzame oplossing die waterbesparing bevordert en bijdraagt aan een groenere toekomst. Bij biocompact streven we naar een duurzame wereld waarin onze acties een positieve impact hebben op het milieu. Met ons Jets vacuüm toiletsysteem bespaar je minimaal 5 liter water per spoelbeurt. Daarmee draag je dus enorm bij aan het verduurzamen van ons waterverbruik, het behouden van kostbare hulpbronnen en een duurzame toekomst voor volgende generaties.

Benieuwd naar onze Jets vacuüm toiletsystemen? Download dan hieronder onze brochure en werk samen met ons aan een duurzame wereld!

Meer informatie?
Download onze JETS brochure!

Brochure Jets Vacuum Toiletten: Gebouwen

Lees meer over 

Waterbesparing