Skip to content

Hoe watervrije urinoirs helpen bij de terugwinning van fosfaat en biogas

Fosfaat & Biogas opwekken door middel van watervrije urinoirs
Roderick Standaart
8 juni
09:00

Watervrije urinoirs worden steeds populairder vanwege hun waterbesparende en hygiënische voordelen. Maar wist je dat ze ook de mogelijkheid bieden om waardevolle hulpbronnen terug te winnen? Bij biocompact staan we klaar om je meer te vertellen over onze watervrije urinoirs en hun duurzame eigenschappen. In deze blogpost nemen we je mee in de wereld van watervrije urinoirs en ontdekken we hoe ze fosfaat kunnen winnen en biogas kunnen produceren. Lees verder om meer te weten te komen over onze urinoirs en hun bijdrage aan een duurzamere toekomst.

Een stap verder in de duurzame richting met fosfaatwinning

Fosfaat tanks bij Waternet Amsterdam
Fosfaat tanks bij Waternet Amsterdam

Fosfaat is een essentiële voedingsstof voor plantengroei en landbouwproductie. Het wordt gebruikt als basis voor kunstmest. Traditioneel wordt fosfaat gewonnen uit mijnen, maar deze bronnen raken langzaam uitgeput. Gelukkig bieden watervrije urinoirs een oplossing. Urine bevat een aanzienlijke hoeveelheid fosfaat, dat anders verloren zou gaan in het rioleringssysteem. Met behulp van speciale systemen kunnen watervrije urinoirs dit waardevolle mineraal terugwinnen voordat het wordt afgevoerd.

Het terugwinnen van fosfaat begint met het verzamelen van de urine in een apart reservoir. Watervrije urinoirs maken dit proces een stuk gemakkelijker, omdat de urine puur wordt opgevangen en niet vermengd is met spoelwater. De urine wordt vervolgens behandeld om onzuiverheden te verwijderen en het fosfaat te concentreren. Het fosfaat kan op verschillende manieren worden omgezet naar een bruikbare vorm.

Het teruggewonnen fosfaat kan als meststof in de landbouw worden gebruikt, waardoor de afhankelijkheid en belasting van traditionele fosfaatmijnen afneemt. Op deze manier dragen watervrije urinoirs bij aan de circulaire economie door waardevolle hulpbronnen te hergebruiken en te voorkomen dat ze verloren gaan.

Dit doen we op dit moment al bij verschillende klanten van ons, zoals het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Reinstraat in Den Haag. Vroeger is dit ook gedaan bij Afas Live

Fosfaat & Biogas opwekken door middel van watervrije urinoirs
Het resultaat van de fosfaat winning: Fosvaatje waarmee consumenten hun planten beter kunnen laten groeien.

Biogasproductie uit urine, een duurzaam alternatief

Watervrije urinoirs bieden niet alleen de mogelijkheid om fosfaat terug te winnen, maar ook om biogas te produceren. Urine bevat organisch materiaal dat geschikt is voor anaerobe vergisting, een proces waarbij bacteriën organisch materiaal afbreken en biogas produceren. Doordat een watervrij urinoir de urine puur opvangt, kan deze verzameld worden en naar een vergistingsinstallatie worden gestuurd.

In de vergistingsinstallatie wordt de urine blootgesteld aan gecontroleerde omstandigheden waarin bacteriën het organisch materiaal afbreken. Dit proces zorgt voor de productie van biogas, dat voornamelijk bestaat uit methaan en koolstofdioxide. Het geproduceerde biogas kan worden gebruikt voor energieopwekking, het verwarmen van gebouwen of zelfs als brandstof voor voertuigen. Het is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Milieuvriendelijkheid en Kostenbesparing

Naast het terugwinnen van waardevolle hulpbronnen bieden watervrije urinoirs nog andere milieuvoordelen. Omdat ze geen water nodig hebben, leidt het gebruik ervan tot aanzienlijke waterbesparingen. Bovendien vermindert het gebruik van watervrije urinoirs de belasting van rioleringssystemen, waardoor verstoppingen en overstromingen worden voorkomen.
Ten slotte zijn watervrije urinoirs over het algemeen gemakkelijker te onderhouden en hebben ze minder kans op verstoppingen en geurproblemen, wat zorgt voor in lagere onderhoudskosten op de lange termijn.

Verklein de ecologische voetafdruk van je bedrijf

Watervrije urinoirs bieden niet alleen de mogelijkheid om water te besparen en de hygiëne te verbeteren. Door fosfaat te winnen en biogas te produceren, kunnen watervrije urinoirs ook een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van bedrijfsprocessen.

Streeft jouw bedrijf naar duurzaamheid en het verminderen van de ecologische impact? Overweeg dan de implementatie van watervrije urinoirs en maak een concrete stap in de duurzame richting. Watervrije urinoirs helpen je om te voldoen aan duurzaamheidsdoelen, dragen bij aan het terugwinnen van belangrijke grondstoffen en besparen kosten op de lange termijn.

Benieuwd naar onze watervrije urinoirs? Download dan onze brochure en werk samen met ons aan een duurzame toekomst.

Meer informatie?
Download onze Urimat brochure!

In deze brochure vind je alle voordelen van watervrije urinoirs, welke types er zijn en de afmetingen

Brochure Urimat Urinoirs: Every Drop Counts!

Lees meer over 

Waterbesparing