Skip to content

Hoe waterloze urinoirs bijdragen aan een duurzame toekomst in Nederland

Podium Mozaïek Ceramic C2 watervrije urinoirs
Roderick Standaart
5 februari
10:58

Duurzaamheid, een belangrijk onderwerp en nu actueler dan ooit tevoren. In gesprekken over duurzaamheid heeft de één het vooral over milieuvriendelijkere energiebronnen terwijl de ander je tipt over hoe je jouw energieverbruik kan verminderen.

Het begrip ‘waterbesparing’ hoor je minder vaak terug in deze gesprekken. Toch is water een ontzettend belangrijke bron waar we veel gebruik van maken.

In Nederland hebben we zelfs vaak een tekort aan water. In de zomer wordt gevraagd om je planten niet te besproeien en rivieren staan leeg. Watergebruik moet dus ook een podium krijgen in dit gesprek over duurzaamheid. 

Hoe kunnen we op drinkwater besparen en wat is het belang daarvan? Een van de manieren is via waterloze urinoirs. Dit is een innovatieve oplossing die helpt bij het verminderen van watergebruik en zo zorgt voor een duurzamere inzet van drinkwater. In dit artikel bespreken we hoe watervrije urinoirs bijdragen aan een duurzame toekomst in Nederland.

Wat zijn waterloze urinoirs?

Achmea Watervrije Urinoirs
URIMAT Watervrije Urinoirs bij Achmea

Een waterloos urinoir is een urinoir wat niet doorspoelt en dus geen water gebruikt.

De urine wordt afgevoerd door middel van een speciale coating. Hier is geen water voor nodig. De urine komt zo zonder spoelen terecht in de afvoer. Daar zorgt een membraan dat er geen geur of bacteriën vrijkomen. Door hun bijzondere werking hebben waterloze urinoirs verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele urinoir. Zo zijn ze duurzaam, hygiënischer en makkelijker in onderhoud. De waterloze urinoirs van biocompact worden gemaakt door URIMAT. Een innovatief bedrijf op het gebied van waterbesparing.

Waarom is waterbesparing belangrijk?

Simpelweg omdat ons drinkwater niet onuitputtelijk is. Door te besparen op water, helpen we deze hulpbron in stand te houden. Zo putten we deze waardevolle bron niet uit en blijft er ook voor komende generaties genoeg drinkwater beschikbaar.

Naast een duurzame toekomst, leidt waterbesparing ook tot een lagere waterrekening en kan het de kwaliteit van drinkwater verbeteren.

Hoe zit het eigenlijk met ons watergebruik in Nederland?

Nederland staat natuurlijk bekend om haar waterbeheer. Al is het je vast niet ontgaan dat we de laatste zomers te maken hebben gehad met watertekorten. Daardoor zijn boeren genoodzaakt om hun gewassen geen water meer te geven en ligt de natuur er soms enorm uitgedroogd bij. Waterbesparing kan bij ons dus een grote rol spelen in verduurzaming van ons land. Daarom is het van belang om te weten hoeveel water er in Nederland nu eigenlijk wordt gebruikt. In Nederland gebruiken we 1204 miljard liter drinkwater in Nederland (CBS)

Van deze 1204 miljard gaat er 20% door het toilet heen, dat gaat om 240 miljard liter drinkwater per dag!!

Wat zijn de voordelen van waterloze urinoirs?

Naast de duurzame factor hebben watervrije urinoirs nog meer voordelen ten opzichte van hun traditionele tegenhanger. We zetten de voordelen voor je op een rij:

 1. Ze zorgen voor een lagere waterrekening:
  Je gebruikt geen water voor de urinoirs. Er loopt ook geen water door de leidingen, waardoor je uiteindelijk flink kan besparen op je waterrekening.
 2. Ze zijn makkelijker schoon te houden:
  Door de speciale coating blijft er minder afzetting achter in de urinoir en vormt er geen urinesteen. Dit zorgt er voor dat de watervrije urinoirs langer schoon blijven en makkelijk schoon te maken zijn.
 3. Ze gaan minder snel kapot:
  Er zit geen doorspoelmechanisme in de watervrije urinoirs. Daardoor heb je minder kans op verstoppingen of kapotte leidingen.
 4. Ze zijn hygiënischer:
  Een watervrije urinoir spoelt niet door. Zo komt er bij de spoeling ook geen urine in de lucht, zoals bij traditionele urinoirs. Daarnaast is de urinoir door gebrek aan doorspoelen geheel contactloos in gebruik.

De toekomst van duurzaam watergebruik in Nederland

Zoals we eerder in dit artikel bespraken, speelt water een grote rol in Nederland. Daarom is het belangrijk dat we duurzaam omgaan met ons watergebruik. Daarmee behouden en beschermen we de natuurlijke hulpbronnen van ons land. De aanschaf van watervrije urinoirs helpt ons om water te besparen bij wc bezoeken.

Zo verduurzamen we bijvoorbeeld het watergebruik van bedrijven, huishoudens en bijvoorbeeld sportclubs. Hoe meer het gebruik van watervrije urinoirs wordt gestimuleerd, hoe meer water we besparen en hoe duurzamer ons watergebruik wordt.

Hoe draagt biocompact verder bij aan duurzaam watergebruik?

Naast watervrije urinoirs biedt biocompact nog andere sanitaire producten aan die bijdragen aan een duurzame wereld.

Naast het urinoir heb je natuurlijk ook het toilet. Dit is mogelijk in vacuüm toilet, met een waterbesparing van 90%. Daarnaast hebben we  ook een waterbesparend toilet, wat 50% water bespaart.

Na het toiletbezoek was je natuurlijk je handen. Met onze waterbesparende kranen kost handen wassen tot 90% minder water dan bij een normale kraan. 

Save water, save our planet

Duurzaam omgaan met ons watergebruik is dus belangrijk voor de toekomst in ons eigen land en in de rest van de wereld. Samen maken we waterbesparing ook onderdeel van het gesprek. Watervrije urinoirs zijn een goed hulpmiddel voor een duurzamer waterbeheer in Nederland. 

Overweeg je om zelf of met je bedrijf over te stappen op watervrije urinoirs? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met besparen op water en op kosten, samen dragen we bij aan een duurzame toekomst!

Meer informatie?
Download onze Urimat brochure!

In deze brochure vind je alle voordelen van watervrije urinoirs, welke types er zijn en de afmetingen

Brochure Urimat Urinoirs: Every Drop Counts!

Lees meer over 

Waterbesparing