Skip to content

De meest waterzuinige club van de Benelux: Air Amsterdam

De meest waterzuinige club van de Benelux: Air Amsterdam

Duurzaam Sanitair Systeem Club Air Amsterdam
Wart Vuijk
29 februari
13:33

Air Amsterdam

Air Amsterdam is een van de bekendste clubs in Amsterdam, met een ontzettend rijke historie. Het pand de Amstelstraat doet sinds 1980 dienst als discotheek. Het begon met Flora Palace, waarna het in 1986 tot Be-Bop werd omgevormd. In 1989 werd dit de locatie van de legendarische nachtclub iT. Na de sluiting van iT in 2004 wordt in 2010 Air Amsterdam geopend. Dit wordt meteen gewaardeerd door het publiek, met talloze vermelding van o.a. DJ Mags. Ook het duurzaam sanitair wordt gewaardeerd, door zowel het publiek als de medewerkers. Daarover later meer. 

Naast club is het tegenwoordig ook een museum. In coronatijd is de club grondig verbouwd om overdag als museum open te kunnen en ’s nachts nog steeds als club. In het interactieve museum is alles te zien en te ervaren wat met elektronische muziek te maken heeft.

Als het museum sluit hebben ze bij AIR Amsterdam precies 1 uur de tijd om de zaak om te bouwen tot nachtclub. Veel display’s staan op wieltjes en worden zo naar opberg ruimtes gereden.

Met Head of Production & Facility Gianni Schouten keken we mee in Air Amsterdam

Functioneel & duurzaam sanitair systeem

Belangrijk onderdeel van een club en museum is natuurlijk het sanitair. Met een totale capaciteit van 1300 mensen is het sanitair de grootste waterverbruiker in het gehele gebouw. Sinds de opening in 2010 heeft Air Amsterdam daarom gekozen voor geheel duurzaam sanitair. Maar er speelde nog wat anders.

De toiletten zijn geplaatst in de kelder, en dus moet al het afvalwater omhoog. Dit kan met traditioneel sanitair natuurlijk niet. Dat zorgt voor een uitdaging, want een club zonder sanitair is natuurlijk niet mogelijk

Om deze uitdaging aan te gaan, is er voor gekozen om een Jets Vacuüm installatie te nemen. Dit werd gecombineerd met URIMAT Watervrije urinoirs. Met de JETS Vacuüm Pomp wordt al het afvalwater vermalen, en gepompt tot waar het nodig is. In tegenstelling tot traditioneel sanitair, kan een vacuüm toiletsysteem het afvalwater wel omhoog brengen.
Door de vacuüm pomp in te zetten, wordt al het afvalwater moeiteloos naar straatniveau gepompt.

Resultaat

Naast het feit dat het afvalwater kan worden afgeleverd in het publieke riool, heeft deze oplossing ook voor een enorme waterbesparing gezorgd.

De JETS  Vacuüm toiletten spoelen namelijk met 0,8 liter water, en de watervrije urinoirs van URIMAT gebruiken helemaal geen water.

In de afgelopen 14 jaar heeft er een waterbesparing van maar liefst 25 miljoen liter drinkwater bespaard! Dat is de inhoud van 10 Olympische Zwembaden!!

Dit zorgt ook voor een reductie in CO2, van maar liefst 875 ton!

0 miljoen
liter drinkwater bespaard
0 ton
CO2 bespaard

Tevredenheid

Gianni is dan ook heel tevreden, zowel over de waterbesparing, de functionaliteit als beleving. Want ook de beleving is belangrijk in een club & museum. 

‘’Minstens zo belangrijk; bezoekers en de schoonmaak zijn tevreden over de urinoirs en toiletten. Dat we ook nog eens zoveel drinkwater besparen is mooi meegenomen’’.

Het vacuüm toiletsysteem én de watervrije urinoirs zorgen voor een perfecte sanitaire beleving, zowel functioneel als duurzaam. Ook benieuwd wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Download hieronder onze brochure over het vacuüm systeem

 

Meer informatie?
Download onze JETS brochure!

Brochure Jets Vacuum Toiletten: Gebouwen

Lees meer over 

Waterbesparing