Skip to content

AZ Alkmaar zet grote stap richting duurzaamheid met watervrije urinoirs

Az stadion
Wart Vuijk
24 juni
15:24

Hoe AZ scoort met waterbesparing

AZ Alkmaar speelt sinds 1998 onafgebroken in de Eredivisie, maar ook in de top van duurzame stadions. Het AFAS Stadion, de thuisbasis van AZ, ondergaat voortdurend verbeteringen om zowel de bezoekerservaring als de milieu-impact te optimaliseren. Onlangs heeft AZ besloten om aan de slag te gaan met watervrije urinoirs. We spreken met Adrie Baardemans, Manager Technisch Beheer & Onderhoud bij AZ over de keuze voor watervrije urinoirs én voor biocompact!

Redenen voor de overstap naar watervrije urinoirs

Sanitair azElke 2 weken zitten er 19.500 mensen in het stadion. Na een spannende 1ste helft gaan deze in de rust veelal naar het toilet. Het gevolg: een piekmoment in het waterverbruik. “Dat leidt in veel stadions tot drukverlies en tot lange wachttijden in de sanitaire ruimtes”, aldus Adrie.

Bij het AFAS Stadion wordt het drukverlies handmatig opgelost. Deze maatregelen werden voor de rust toegepast, en na de rust weer teruggezet. Een tijdrovende en onhandige klus.

Bovendien wilt het stadion ook vergroenen, vertelt Adrie. Toen de sanitaire ruimtes ook nog toe waren aan een opknapbeurt, zag AZ de kans schoon om al deze uitdagingen in een keer op te lossen.

 

URIMAT Watervrije Urinoirs

watervrij urinoirs bij Az

Na eerste gesprekken met biocompact was er al snel de behoefte om een test te doen. Dit werd met URIMAT Watervrije urinoirs gedaan, als ook met andere watervrije urinoirs. Dit om te kijken wat het beste systeem is voor gebruikers, schoonmakers én AZ.

Er werd gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid voor schoonmakers, waterbesparing en natuurlijk geurbeleving. Hierdoor is de keuze op de URIMAT Watervrije urinoirs gevallen. Bovendien zijn er ook meerdere Eredivisie clubs al klant bij biocompact en hebben de URIMAT Watervrije urinoirs in vele stadions wereldwijd zich bewezen.

Vervolg

De test leidde al tot een besparing van 330.000 liter drinkwater. Na het besluit om voor URIMAT te gaan, zijn meteen de eerste ruimtes volledig uitgerust. Ook hier laat het systeem zijn kracht zien. Gebruikers zijn enthousiast en ook schoonmaak vindt de urinoirs gemakkelijk en goed schoon te maken. Een goede oplossing dus voor zowel mens als milieu.

Uiteindelijk wordt het gehele stadion hier mee uitgerust, en dit doen we ruimte voor ruimte, aldus Adrie. Zo wordt het drukverlies ook meteen aangepakt. De totale potentiële waterbesparing is 8,4 miljoen liter drinkwater per jaar!

Extra waterbesparing

Maar AZ wilt meer! Tijdens de renovatie wordt ook gekeken naar de kranen en de toiletten, andere grootverbruikers van water. Door deze waterbesparend te maken behoort het AFAS Stadion tot de top van de stadions op het gebied van waterbesparing!

Meer informatie?
Download onze Urimat brochure!

In deze brochure vind je alle voordelen van watervrije urinoirs, welke types er zijn en de afmetingen

Brochure Urimat Urinoirs: Every Drop Counts!

Lees meer over 

Waterbesparing