Skip to content

Sportclubs en verduurzaming

Wieger van Oers
24 januari
14:55

Home / Blog

Sportclubs en verduurzaming

Wieger van Oers

Stagiair Accountmanager

Als stagiair accountmanager doet Wieger ervaring bij biocompact op. Daarnaast geeft hij met veel energie nieuwe ideeën die we natuurlijk graag implementeren. Zo kunnen we nog meer bedrijven helpen om water te besparen!

Sportclubs en verduurzaming

Inleiding 

De laatste tijd zijn er steeds meer sportclubs die op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Naast gas en electra, is water een bron die veel wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het besproeien van velden, spoelen van sanitair en natuurlijk in de keuken.

Daar helpen wij sportclubs dan ook graag mee. Het verminderen van het waterverbruik kan niet alleen helpen om kosten te besparen, maar ook om een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. In deze blog zullen we enkele praktische tips bespreken voor sportverenigingen om hun waterverbruik te verminderen, zowel op het veld als in de kleedkamers. We zullen ook kijken naar de voordelen van waterbesparing en hoe sportverenigingen hun duurzaamheidsinspanningen kunnen versterken door water te besparen. 

Uitdagingen

Veelvoorkomende uitdagingen bij sportverenigingen zijn: 

  1. Financiën
  2. Duurzaamheid
  3. Hygiëne 
Financiën

Sportverenigingen zijn geen commerciële instellingen. Alle leden & sponsoren zorgen dat er genoeg geld is om operationeel te zijn. Dat betekent dat er altijd strak naar de kosten wordt gekeken. Elke kostenverhoging is dan ook funest voor sportverenigingen, want dit moeten de leden en sponsoren ophoesten. Kostenverlagingen daarentegen worden met open armen ontvangen.

Dat maakt dan ook het besparen van water een goede optie. Met in het achterhoofd dat de prijs per 1 januari weer gestegen is (Waterprijs stijgt met 20% (nu.nl)), betekent verminder van waterverbruik dan ook meteen een verlichting van de operationele kosten.

Duurzaamheid

Hoog waterverbruik is een probleem voor sportverenigingen. Naast dat het leidt tot hogere kosten, is ook de omgeving belangrijk. Een tekort aan water in de gemeenschap zorgt voor minder draagkracht voor de sportclub. Denk aan het watertekort van afgelopen zomer. Als iedereen wordt verzocht om minder water te verbruiken, is het lastig als de sportclubs dagelijks de velden besproeit.

Het heeft ook een negatieve impact op het milieu. Denk daarbij aan het verbruik, maar ook aan de afvoer van het water.

Sportverenigingen moeten zich bewust zijn van hun waterverbruik. Daarnaast zijn maatregelen nodig.

Hygiëne

Hygiëne zorgt voor een veilige (sport)omgeving. Juist bij sportverenigingen, is dit belangrijk. Op het moment dat er gesport is, is de weerstand lager. Daarnaast zorgt sporten voor overdracht van bacteriën, door het zweten en veel mensen op een kleine ruimte. Bacteriën krijgen dus een grotere kans dan in andere omgevingen.

Dit kan leiden tot ziekteverspreiding, wat kan leiden tot afwezigheid van leden, vrijwilligers en medewerkers. 

Een van de grootste risico’s is het gebrek aan hygiëne in de toiletten. Onvoldoende reiniging en desinfectie kan leiden tot een ophoping van bacteriën en virussen. Het gebrek aan voldoende aantal toiletpapier, papieren handdoeken of zeep kan ook leiden tot slechte hygiëne. Bovendien, een gebrek aan ventilatie en verlichting in sanitaire ruimtes kan ook bijdragen aan een slechte hygiëne situatie. 

Het is belangrijk dat sportverenigingen maatregelen nemen om de hygiëne in sanitaire ruimtes te verbeteren 

Daarnaast zijn verstoppingen zijn natuurlijk een groot probleem, omdat ze leiden tot hoge loodgieters kosten en het niet kunnen gebruiker van sanitair. Dit kan leiden tot overstromingen van riolen en afvoerbuizen, wat kan resulteren in schade aan eigendommen en gezondheidsrisico’s. Daarnaast zorgt dit voor geurhinder, en in sommige gevallen zorgt dit zelfs ernstige problemen zoals rioollekkages. Dit kan weer leiden tot milieuverontreiniging en gezondheidsrisico’s voor de omgeving. 

Er zijn diverse oorzaken van verstoppingen, zoals het weggooien van ongeschikt materiaal in het toilet, verouderde of beschadigde afvoerbuizen en verstoppingen in de riolering. Preventie van verstoppingen is de beste manier om deze problemen te voorkomen, dit kan door het gebruik van zeefjes in afvoerputten, het regelmatig schoonmaken van afvoerbuizen en het vermijden van het weggooien van ongeschikt materiaal in de afvoer. Ook het voorkomen van urinesteen is belangrijk in deze.   

Oplossingen

Gelukkig bestaan voor al deze uitdagingen simpele oplossingen. We bespreken deze stap voor stap.

Kostenbesparende oplossingen installaren. 
  1. Waterbesparende technologieën 
  2. Regenwaterhergebruik 
  3. Hygiënische maatregelen 
  4. Educatie 
Water besparende technologieën  

Je hebt verschillende water besparende technologieën. Hieronder hebben we een aantal benoemd.   

Watervrij / waterbesparend sanitair: Watervrije urinoirs zijn de standaard bij veel horeca, evenementenlocaties, maar ook bij sportverenigingen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Urimat Watervrije Urinoirs of de Jets Vacuüm Toiletten. Naast de besparing van water, zorgt deze ook voor meer hygiëne. Hoe dat werkt? Lees onze blog hierover: Hoezo is een watervrij urinoir hygiënischer?

Sproeiers: Sproeiers zijn een waterbesparende oplossing voor het besproeien van velden. Ze gebruiken minder water dan traditionele sprinklers door water te sproeien in een specifieke richting en met een specifieke hoeveelheid. De nieuwste versies kunnen ook beter afgesteld worden.

Tappunten en kranen: Tappunten met een infrarood sensor kunnen worden geïnstalleerd in kleedkamers en doucheruimtes. Deze tappunten laten water alleen stromen wanneer iemand zijn of haar handen onder de kraan houdt. Dit kan bijvoorbeeld met de Smixin Kranen. Zijn de kranen nog niet aan vervangingen toe? Dan hebben we ook perlators als mogelijkheid!

Douchekoppen: Douches kunnen tot wel 16 liter per minuut verbruiken. Douchekoppen met een lage stroomsnelheid kunnen het waterverbruik in doucheruimtes verminderen, zonder comfort in te leveren. Kortom, een no-brainer in tijden van een hoge gas rekening.

Leak Detection Systemen : Leak detection systemen zijn technologieën die kunnen helpen om lekken in een gebouw te verminderen.  

Regenwaterhergebruik  

Regenwaterhergebruik is een goede oplossing voor sportverenigingen omdat het kan bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik en kosten besparen. Hier zijn enkele voordelen van regenwaterhergebruik voor sportverenigingen: 

  • Kostenbesparing: Regenwater is gratis en door het te hergebruiken in plaats van stadsleidingwater, kan een sportvereniging besparen op hun waterrekening. 
  • Waterbesparingspotentieel: Regenwater kan worden gebruikt voor toepassingen zoals het besproeien van velden, het spoelen van toiletten en het wassen van kleding, wat kan leiden tot een significante reductie van het waterverbruik. 
  • Milieuvriendelijk: Regenwaterhergebruik kan helpen om de milieu-impact van sportverenigingen te verminderen door het gebruik van minder stadsleidingwater. 
  • Waterbeschikbaarheid: Regenwaterhergebruik kan helpen om de beschikbaarheid van water te verhogen in gebieden waar water schaars is of waar droogte vaak voorkomt. 
  • Diversificatie van waterbronnen : Door regenwater op te vangen en her te gebruiken, vermindert de afhankelijkheid van een enkele bron, zoals stadsleidingwater, en kan een vereniging ook in tijden van droogte hun velden besproeien 

Bedrijven zoals Mijn Waterfabriek kunnen helpen om dat te realiseren. In combinatie met waterbesparende maatregelen, is dit een perfecte duurzame oplossing!

Hygiënische maatregelen  

Er zijn verschillende hygiënische maatregelen die sportverenigingen kunnen implementeren. Hier zijn enkele voorbeelden: 

  • Hygiëne mogelijkheden : handen wassen is de makkelijkste optie om hygiëne te verbeteren. Door het installeren van kranen die water en zeep combineren, kan je zorgen dat er meer wordt gewassen met zeep. Dit kan bijvoorbeeld met onze Smixin Compact, maar ook met de Smixin Combi. Zo combineer je duurzaamheid met hygiëne!
  • Hygiënisch sanitair: watervrije urinoirs en vacuüm toiletten zijn significant hygiënischer dan watergespoeld sanitair. Zo kan je dus ook weer hygiëne met duurzaamheid combineren! Watervrije urinoirs zorgt ook voor minder verstoppingen, door het voorkomen van urinesteen. Kortom, de perfecte combinatie!
  • Schoonmaakschema: Het instellen van een regelmatig schoonmaakschema voor kleedkamers, doucheruimtes en andere gemeenschappelijke ruimtes kan helpen om een hygiënische omgeving te behouden. 
  • Persoonlijke hygiëne: Plaatsen van borden of posters die herinneren aan de noodzaak van goede persoonlijke hygiëne, zoals regelmatig handen wassen, kan helpen om de gezondheid en veiligheid van leden te verbeteren. 
Conclusie

In conclusie, water- en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen voor sportverenigingen. Door waterbesparende technologieën te implementeren, regenwater te hergebruiken, hygiënische maatregelen te nemen en hun leden te educaten over duurzame praktijken, kunnen sportverenigingen een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst. Bovendien kunnen ze hierdoor kosten besparen en het welzijn van hun leden verhogen. Het is belangrijk om te realiseren dat deze veranderingen moeten worden gezien als een proces en dat elke sportvereniging een plan moet maken dat aansluit bij hun specifieke situatie en beschikbare middelen. 

Wilt u hulp bij zo’n plan? Neem dan contact met ons op!

Foto door Shridhar Vashistha via Unsplash

Bekijk ook onze andere blogs