Skip to content

Wat zijn de kosten voor de verduurzaming van jouw kantoorgebouw?

Wart Vuijk
7 februari
15:00

De kosten van duurzaamheid voor jouw gebouw zijn afhankelijk van verschillende zaken. Daaronder valt het type gebouw, de omvang van de duurzaamheidsmaatregelen, de locatie en de bestaande infrastructuur. Bij biocompact geven we je graag meer inzicht in de kosten van verduurzaming. Daarom vertellen we je in deze blog over de verschillende zaken die van invloed kunnen zijn op de kosten van duurzaamheid voor jouw gebouw:

Energie-efficiëntie-upgrades

Jets Vacuum Toiletsysteem voor gebouwenAls je start met energiebesparende maatregelen, zoals het upgraden van isolatie, het installeren van waterbesparend sanitair of het verbeteren van het HVAC-systeem, kan dat vragen om een grote investering. Hoewel deze upgrades in eerste instantie kosten met zich meebrengen, zullen ze in de loop van de tijd leiden tot aanzienlijke besparingen op energierekeningen. Vaak betalen de maatregelen zichzelf in een aantal jaar terug. Bij watervrije urinoirs is dat bijvoorbeeld al na 2 of 3 jaar. Ben je benieuwd wat waterbesparend sanitair betekent voor jouw gebouw? Bereken je besparing zelf met onze bespaarcalculator.

Hernieuwbare energiebronnen

Als jouw gebouw overstapt op hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windturbines, kunnen de kosten voor de aanschaf en installatie van deze systemen behoorlijk zijn. Maar deze kosten moet je afwegen tegen de besparingen op de lange termijn, aangezien hernieuwbare energie de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan verminderen en de energiekosten kan verlagen. Zo heeft jouw bedrijf dus een positieve invloed op het milieu en verlaag je de energierekening.

Certificeringen en keurmerken

Wanneer je ervoor kiest om jouw gebouw te certificeren volgens duurzaamheidsstandaarden zoals LEED of BREEAM, kunnen er kosten verbonden zijn aan het aanvragen en behalen van deze certificeringen. Het voordeel hiervan is dat gecertificeerde gebouwen een hogere marktwaarde hebben en daarom dus aantrekkelijker zijn voor huurders of kopers die duurzaamheid waarderen.

Duurzaam bouwen en materialen

Het gebruik van duurzame bouwmaterialen is meestal wat duurder dan traditionele materialen. Hoewel de eigenlijke kosten hoger kunnen zijn, is de levensduur van duurzame materialen een stuk langer. Daarmee wordt dus ook de levensduur van het gebouw verlengd. Zo is er minder onderhoud vereist en draag je positief bij aan de duurzaamheidsprestaties van het gebouw. Allemaal positief voor de onderhoudskosten of de eventuele verkoop van het kantoorgebouw.

Duurzaamheidsbeoordeling en –planning

Het uitvoeren van een grondige duurzaamheidsbeoordeling en het opstellen van een strategisch duurzaamheidsplan kost geld, vooral als je externe consultants of experts inhuurt. Deze investering kan echter waardevol zijn om een nuttige duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen en de meest kostenefficiënte maatregelen te bepalen. Zo werk je uiteindelijk effectiever naar een duurzaam kantoorgebouw.

Duurzaamheid is kostbaar

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel duurzaamheidsmaatregelen in het begin enige kosten met zich meebrengen, ze op de lange termijn juist leiden tot behoorlijke kostenbesparingen. Energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen kunnen bijvoorbeeld helpen de operationele kosten te verlagen, terwijl duurzame bouwmaterialen en afvalbeheer kunnen bijdragen aan een langere levensduur van het gebouw en minder onderhoudskosten. Bovendien kunnen investeringen in duurzaamheid leiden tot een verbeterd imago, hogere marktwaarde en meer tevredenheid bij huurders. 

Dat heeft weer positieve gevolgen voor de financiële prestaties van jouw gebouw op de lange termijn. Het is verstandig om een kosten-batenanalyse uit te voeren en een gedetailleerd duurzaamheidsplan te ontwikkelen om de meest geschikte en rendabele duurzaamheidsmaatregelen voor jouw gebouw te onderzoeken. Ben je benieuwd wat waterbesparend sanitair bijvoorbeeld kan betekenen voor jouw gebouw? Bereken je besparing dan zelf met onze bespaarcalculator.

 

Bereken hier jouw water besparing

Lees meer over 

nieuws