Skip to content

Verstoppingen bij urinoirs: hoe voorkomt een watervrij urinoir dit?

Verstoppingen bij urinoirs: hoe voorkom je dit? Hoog Catherijne
Roderick Standaart
29 juni
11:30

Verstopte urinoirs zijn een veelvoorkomend probleem in openbare ruimtes en bedrijfsgebouwen. Ze leiden tot ongemak voor gebruikers, onaangename geuren en dure reparaties. Gelukkig bieden watervrije urinoirs een effectieve oplossing voor dit probleem. Bij biocompact vertellen we je graag meer over onze watervrije urinoirs en hoe ze je helpen in het voorkomen van verstoppingen. Lees verder om meer te ontdekken!

Hoe ontstaan verstoppingen?

De meeste verstoppingen ontstaan door urinesteen. Urinesteen ontstaat onder andere door de reactie tussen kalk en de zouten in urine. Door diezelfde zouten in urine kan urine zichzelf ook omzetten tot urinesteen. 

Geen water, veel minder verstoppingen

Een watervrij urinoir gebruikt geen water, je hoeft dus ook niet door te spoelen. In plaats daarvan maken ze gebruik van een innovatief systeem dat urine direct afvoert. Waar zit nou juist veel kalk in? In water! Door het ontbreken van water is de kans op urinesteen en kalkaanslag significant kleiner

In het verleden is er veel gebruik gemaakt van waterarme urinoirs of hybride urinoirs. Deze spoelen om de zoveel tijd, of elke keer met een klein beetje water. Dit zorgt voor een heel andere verhouding van water, kalk en urine. Dit is dan ook een broeinest voor urinesteen. Daarom is altijd gezegd: “hoe minder water, hoe meer urinesteen”. Dat klopt, haal je het water echter weg, dan is de kans op urinesteen significant lager dan traditionele urinoirs, hybride urinoirs en waterarme urinoirs.

Een watervrij urinoir is dus goed beschermt tegen verstoppingen en zorgt zo voor een probleemloze en hygiënische gebruikerservaring.

Geen ophoping van toiletpapier of afval

Een ander veelvoorkomend probleem bij traditionele urinoirs is de ophoping van toiletpapier of afval. Gebruikers gooien afval zoals kauwgom, glas, sigaretten en toiletpapier in urinoirs.  Bij het doorspoelen van dit afval komt dit in de leiding terecht. Dat leidt tot verstoppingen en problemen met de afvoer. Watervrije urinoirs hebben een geurafsluiter die alleen urine / vocht doorlaat, waardoor er geen toiletpapier of andere producten in de leiding kan komen. Bovendien ligt er ook nog een rooster in, zodat al het afval gemakkelijk te verwijderen is. Hierdoor heb je weer minder kans op verstoppingen. Dit scheelt natuurlijk ook in kosten voor ontstoppingen

Gemakkelijk te onderhouden

Watervrije urinoirs zijn makkelijker te onderhouden dan traditionele urinoirs. Omdat ze geen water gebruiken, zijn er geen spoelranden , spoelknoppen of spoelreservoirs die je regelmatig moet controleren en veel onderhoud nodig hebben. De urinoirs zijn gemakkelijk schoon te maken en met een periodieke controle zorg je ervoor dat ze goed blijven werken. Dit bespaart tijd, werk en onderhoudskosten voor het schoonmaakpersoneel.

Geen kapotte onderdelen

Traditionele urinoirs hebben spoelknoppenen spoelmechanismes. Bij het niet functioneren hiervan kan dit een verstopping veroorzaken. Watervrije urinoirs hebben geen complexe mechanische onderdelen, waardoor er geen kans is op verstopping door kapotte onderdelen. Dit betekent ook minder onderhoud en (reparatie)kosten!

Conclusie

Verstopte urinoirs kunnen voor grote overlast zorgen en een kostenpost zijn voor bedrijven en openbare ruimtes. Gelukkig bieden watervrije urinoirs een goede oplossing om verstoppingen te voorkomen en daarnaast de hygiëne te verbeteren. Ze hebben geen onderdelen die snel kapot gaan en niks anders dan urine kan door de geurafsluiter. Daarnaast zijn ze makkelijk in onderhoud en dragen ze bij aan waterbesparing. Overweeg de overstap naar een watervrij urinoir en geniet van de voordelen van deze hygiënische sanitaire voorziening, vrij van verstoppingen!

Benieuwd naar onze watervrije urinoirs? Download hieronder dan onze brochure en werk samen met ons aan een duurzame toekomst!

Meer informatie?
Download onze Urimat brochure!

In deze brochure vind je alle voordelen van watervrije urinoirs, welke types er zijn en de afmetingen

Brochure Urimat Urinoirs: Every Drop Counts!

Lees meer over 

Hygiëne