Skip to content

Urinesteen: wat is het, hoe voorkom je het, en hoe los je het op?

Watergespoelde urinoirs bij ROC Midden Nederland
Roderick Standaart
26 juli
15:20

Urinesteen is een veelvoorkomend probleem in toiletten en urinoirs. Het ontstaat door de opbouw van mineralen in de urine, zoals calcium en magnesium, die een reactie vormen met kalk. Dit kalk komt uit het water. Urinesteen kan leiden tot verstoppingen, onaangename geuren en problemen met de hygiëne. In deze blogpost bespreken we wat urinesteen precies is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen om het op te lossen. 

Daarnaast kijken we naar de rol van watervrije urinoirs bij het verminderen van urinesteen. Bij biocompact staan we klaar om je alles te vertellen over onze watervrije urinoirs en hun voordelen. Lees verder om meer te ontdekken!

 

Wat is urinesteen?

Urinesteen, ook bekend als kalkaanslag of urinesteenafzetting, is een harde, minerale ophoping die ontstaat wanneer urine in contact komt met kalk. Urine bevat mineralen die kunnen neerslaan en kristalliseren, waardoor een ruwe, harde laag ontstaat die moeilijk te verwijderen is. Daarnaast kan urinesteen ook ontstaan door een reactie in urine zelf. Dit komt door enzymen die urine bevat.

Hoe herken je het?

Urinesteen in een leidingZoals je hier naast ziet, maakt de urinesteen (de bruine laag) de leiding veel smaller. Dat zorgt ervoor dat water veel langzamer door de leiding heen stroomt.

Dat is ook het moment dat je het gaat herkennen, zonder een camerainspectie. Doordat bijvoorbeeld het urinoir langzaam doortrekt, of bij een wasbak water slecht wegloopt.  

Wat is het gevolg?

Urinesteen maakt de leiding steeds smaller, dus uiteindelijk verstopt de leiding. Het is zo hard, dat je het ook niet zomaar weg krijgt. Dat betekent dat als de leiding verstopt is, dat je een of een loodgieter moet laten komen, of werkt met bijvoorbeeld onze leidingreiniger. Echter, voorkomen is beter dan genezen!

Daarnaast kan het ook problemen met stank en hygiëne creëren. 

 

Hoe voorkom je urinesteen?

Er zijn verschillende manieren om urinesteen te voorkomen:

 1. Regelmatig schoonmaken:
  Een goede en regelmatige schoonmaakroutine is essentieel. Zorg ervoor dat je urinoirs regelmatig reinigt met een geschikt reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen om kalkaanslag te verwijderen.
 2. Spoelen met veel water:
  In traditionele urinoirs kan spoelen met veel water helpen om urinesteenvorming te verminderen. Dit verandert de verhouding in de chemische reactie tussen kalk en urine. Het water spoelt de urine weg en verdunt de concentratie van mineralen die urinesteen veroorzaken.
 3. Gebruik van watervrije urinoirs:
  hornbach amsterdam
  Watervrije urinoirs bij HORNBACH Amsterdam voorkomen verstoppingen
  Watervrije urinoirs bieden een slimme en efficiënte oplossing om urinesteen te voorkomen. Omdat ze geen water gebruiken, neem je een gedeelte van de chemische reactie weg. Dat betekent dat er veel minder waterafzetting is en is de kans op urinesteenvorming een stuk kleiner.
 4. Gebruik GEEN hybride of waterarme urinoirs
  Dit zorgt ervoor dat de verhouding tussen de mineralen en zouten in urine en kalk uit het water een broeinest voor urinesteen veroorzaakt. Zo weinig water is erg onhandig, en veroorzaakt veel verstoppingen. Haal je het water weg, zoals bij watervrije urinoirs, dan is de kans op urinesteen veel kleiner.

Hoe los je urinesteen op?

Als je er toch mee te maken krijgen, zijn er verschillende methoden om het op te lossen. Hoe eerder je er bij bent, hoe gemakkelijk het op te lossen is. 
 • Natuurlijke oplossingen:
  Natuurlijke middelen zoals azijn, citroensap of baking soda kunnen ook helpen bij het verwijderen van urinesteen. Breng het gekozen middel aan op de aangetaste gebieden, laat het even inwerken en schrob vervolgens grondig met een borstel.
 • Gebruik van ontkalkingsmiddelen:
  Er zijn verschillende commerciële ontkalkingsmiddelen beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om urinesteen te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking en gebruik beschermende handschoenen en ventilatie bij het gebruik van deze middelen. Veel ontkalkingsmiddelen zorgen ervoor dat urinesteen afbreekt en in de leiding terecht komt. Dit kan weer zorgen voor extra verstoppingen.
 • Speciale Leidingreiniger
  Onze leidingreiniger verzacht de urinesteen in plaats van het afbreken, waardoor het weggespoeld wordt. Zo voorkom je dat je de verstopping alleen verplaatst en voorkom je ook dat je een dure ontstopping moet laten uitvoeren.
 • Professionele reiniging:
  In ernstige gevallen van urinesteenvorming kan het nodig zijn om een loodgieter in te schakelen om de ophoping grondig te verwijderen

Conclusie

Urinesteen kan een vervelend probleem zijn in toiletten en urinoirs, maar met de juiste preventieve maatregelen en reinigingstechnieken kan het worden voorkomen en opgelost. Het regelmatig schoonmaken, spoelen met water en het gebruik van ontkalkingsmiddelen zijn effectieve methoden om het te bestrijden. Bovendien bieden watervrije urinoirs een innovatieve oplossing om de vorming van urinesteen te verminderen. Door te kiezen voor watervrije urinoirs draag je bij aan een hygiënische en onderhoudsvriendelijke sanitaire omgeving.

Benieuwd naar onze watervrije urinoirs? Download dan hieronder onze brochure en werk samen met ons aan een duurzame toekomst.

Meer informatie?
Download onze Urimat brochure!

In deze brochure vind je alle voordelen van watervrije urinoirs, welke types er zijn en de afmetingen

Brochure Urimat Urinoirs: Every Drop Counts!

Lees meer over 

Hygiëne