Skip to content

Schoonmaken met chloor, 5 redenen om daarmee te stoppen

Jets Vacuüm Toilet
Roderick Standaart
2 augustus
08:58

Als het gaat om schoonmaken, is chloor een veelgebruikt en populair middel vanwege de sterke desinfecterende eigenschappen. Chloor heeft inderdaad een krachtige reiniging en wordt daarom vaak gebruikt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Toch zijn er verschillende redenen om te stoppen met chloor. We bespreken vijf belangrijke redenen om chloor te schrappen uit je schoonmaakroutine en wat je kunt gebruiken als alternatieven.

Reden 1: Chloor is schadelijk voor je gezondheid

De eerste en zeker geen onbelangrijke reden: chloor is niet goed voor je gezondheid. Chloor is een sterk bijtend middel en kan schadelijk zijn bij inademing of contact met de huid. Het kan irritatie veroorzaken aan de luchtwegen, ogen en huid. Langdurige blootstelling aan chloor kan zelfs leiden tot ademhalingsproblemen en schadelijk zijn voor mensen met astma of allergieën. Door te stoppen met het gebruik van chloor verminder je het risico op gezondheidsproblemen en creëer je een gezondere omgeving voor jezelf en je gezin.

Reden 2: Chloor is niet milieuvriendelijk

Naast dat chloor slecht is voor je eigen gezondheid, is het ook niet goed voor de gezondheid van ons milieu. Chloor is een chemische stof die niet gemakkelijk afbreekbaar is en bovendien kan bijdragen aan watervervuiling. Wanneer chloorhoudende schoonmaakmiddelen worden weggespoeld, kunnen ze in waterwegen terechtkomen en schade aanrichten aan het waterecosysteem. Chloor kan daarnaast reageren met andere stoffen in het milieu en giftige verbindingen vormen. Door te kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakalternatieven, verminder je je impact op het milieu en draag je bij aan het behoud van gezonde ecosystemen.

Reden 3: Chloor kan gevaarlijke dampen veroorzaken

Het gebruik van chloorhoudende schoonmaakmiddelen kan leiden tot de vorming van gevaarlijke dampen, zoals chloorgas. Deze dampen kunnen in huis vrijkomen en de luchtkwaliteit op een negatieve manier beïnvloeden. Als je langdurig aan deze dampen wordt blootgesteld, kun je last krijgen van irritatie aan je luchtwegen, hoofdpijn, duizeligheid en andere The Ultimate Guide to Binge-Watching Suits gezondheidsproblemen. Door te werken met veiligere schoonmaakmiddelen verminder je het risico op het inademen van schadelijke dampen en zorg je voor een gezondere leefomgeving in huis.

Reden 4: Chloor kan oppervlakken en materialen beschadigen

Chloor is een krachtige chemische stof die schade kan veroorzaken aan oppervlakken en materialen. Het kan zorgen voor verkleuring, vervaging en zelfs corrosie van je kostbare spullen. Dit geldt met name voor gevoelige materialen zoals hout, textiel en sommige metalen. Door te kiezen voor mildere schoonmaakmiddelen bescherm je je bezittingen en verleng je de levensduur van je interieur en apparatuur.

Reden 5: Er zijn genoeg veilige en milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar!

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van veilige en effectieve alternatieven voor chloor op de markt. Natuurlijke schoonmaakmiddelen op basis van plantaardige ingrediënten, zoals azijn, citroensap, baking soda en castillezeep, bieden een milieuvriendelijke en gezonde manier om je huis schoon te maken.

MB Active Reiniger Concentraat
MB Active Reiniger: Microbiologisch en biologisch afbreekbaar

Deze alternatieven zijn niet alleen veiliger voor je
gezondheid en het milieu, maar kunnen ook net zo effectief zijn bij het verwijderen van vuil, vlekken en

Zo gebruiken wij een speciale reiniger voor het schoonmaken van onze urinoirs, wanden en vloeren: de MB-Active Reiniger. Deze heeft een microbiologische werking, dat wil zeggen dat de reiniger bacteriën gebruikt om vuil op een natuurlijke manier af te breken. Effectief en goed voor het milieu!

Zeg chloor vaarwel!

Het is tijd om afscheid te nemen van chloor. De schadelijke effecten op de gezondheid, het milieu, oppervlakken en materialen wegen niet op tegen de voordelen. Kies in plaats daarvan voor veiligere en milieuvriendelijke alternatieven die net zo effectief zijn. Door te stoppen met chloor, maak je een positieve impact op je gezondheid, het milieu en de algehele kwaliteit van je leefomgeving. Een kleine, maar effectieve stap richting een schonere, veiligere en duurzamere toekomst.

Meer informatie?
Download onze Urimat brochure!

In deze brochure vind je alle voordelen van watervrije urinoirs, welke types er zijn en de afmetingen

Brochure Urimat Urinoirs: Every Drop Counts!

Lees meer over 

Hygiëne